36è congrés Dincat: «Compartir és crèixer»
Els passats dies 20 i 21 de març, el Campus de la Ciutadella de la UPF va acollir el 36è Congrés Dincat sota el lema “Compartir és créixer”. L’esdeveniment va reunir 350 professionals i experts del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, així com persones i famílies del col·lectiu, amb l’objectiu de compartir coneixements i experiències innovadores per transformar i millorar la qualitat de vida del sector. Part de l’equip de la Fundació FIL hi va assistir com a públic, gaudint de les ponències i les bones pràctiques presentades.
L’acte inaugural va comptar amb la participació de diverses personalitats institucionals, entre elles l’Hble. Sra. Eva Menor, Consellera d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, i el Sr. José Carlos Eiriz, President de Dincat. Durant la seva intervenció, Eiriz va remarcar que “les experiències i solucions innovadores desenvolupades a Catalunya no només milloren la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, sinó que també tenen un impacte positiu en la societat en general”. Des de la Fundació FIL compartim plenament aquesta visió i creiem fermament en la necessitat de continuar treballant conjuntament per avançar cap a una societat més inclusiva i equitativa.
Durant els dos dies de congrés, es van presentar ponències d’experts en neurociència, innovació, suport familiar, participació comunitària, atenció social i sanitària, així com la incorporació de noves tecnologies i la intel·ligència artificial en l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual.
Les bones pràctiques presentades van servir per exemplificar iniciatives transformadores en diferents àmbits. En relació amb l’atenció a les famílies, es van compartir experiències com el benestar emocional a través de la realitat virtual immersiva o l’acompanyament a famílies més enllà del nucli parental. Pel que fa a l’ús de les tecnologies, es va parlar de projectes com “Un clic, i p@rlem?”, orientat a l’autonomia relacional a través de les pantalles.
Durant el congrés, els assistents vam tenir l’oportunitat d’intercanviar coneixements i bones pràctiques en un ambient de col·laboració i aprenentatge mutu. La cloenda va ser especialment divertida, amb un espectacle d’improvisació a càrrec d’ImproBCN. Va ser una manera amena i engrescadora de posar punt final a dos dies d’intens aprenentatge i reflexió.
Cal destacar també la magnífica presentació de dues persones membres de la companyia teatral La màxima, de la Fundació Ilersis.
Des de la Fundació FIL celebrem haver assistit a aquest congrés perquè ens reafirma amb el nostre compromís amb la millora contínua en l’atenció i el suport a les persones amb discapacitat intel·lectual. Jornades com aquestes, ens encoratgen a continuar treballant per fomentar iniciatives que impulsin un canvi positiu en el sector i contribueixin a la construcció d’una societat més inclusiva i equitativa.
