< Tornar enrere

15 de maig: Dia Internacional de les Famílies

Cada 15 de maig, les Nacions Unides ens conviden a posar el focus en el nucli més proper i essencial de qualsevol persona: la família. Instituït l’any 1993, el Dia Internacional de les Famílies és una oportunitat per reconèixer el paper fonamental que tenen en la cohesió social, l’educació en valors i el suport davant les adversitats.

Enguany, el lema proposat —Polítiques orientades a la família per al desenvolupament sostenible— reforça la necessitat de promoure mesures que impulsin l’equitat, la conciliació i la inclusió des de la base. I és que, davant un món canviant, la família continua sent el primer espai de suport emocional, però també un pilar econòmic i social quan parlem de situacions de vulnerabilitat.

Més enllà de qualsevol definició normativa, aquest nucli de convivència és sovint l’eix del suport emocional, la transmissió de valors i la primera xarxa davant les dificultats. Això es fa especialment evident en casos de discapacitat o dependència, on les cures i l’acompanyament formen part del dia a dia, amb una entrega constant i moltes vegades silenciosa.

El cost invisible de cuidar

Segons l’informe ‘Discapacitat i Família’ de la Fundació Adecco, publicat el maig de 2023, les famílies amb membres amb discapacitat han de fer front a una despesa mitjana anual de 5.054 euros en despeses addicionals vinculades a la discapacitat, com ara tractaments, teràpies, adaptacions i altres necessitats específiques. [Diari de la Discapacitat]

Aquestes despeses representen un repte econòmic significatiu per a moltes llars, especialment en contextos de crisi o d’increment del cost de la vida. A més, l’informe destaca també que un 33% de les famílies amb persones amb discapacitat no arriben a final de mes, i un 43,7% afirmen tenir dificultats per fer-ho. Aquestes dades evidencien la pressió financera que suporten aquestes llars, sovint obligades a reduir despeses essencials o renunciar a teràpies i tractaments necessaris per al benestar del seu familiar amb discapacitat.

El paper de les fundacions i l’ocupació inclusiva

Davant aquest repte, les fundacions i els Centres Especials de Treball (CET) com nosaltres, tenim un paper clau. No només facilitar la inserció laboral de persones amb discapacitat, sinó també contribuir a la seva autonomia i benestar.

La feina és la millor opció perquè les persones amb discapacitat puguin construir un projecte de vida

Segons el mateix informe, el 93,3% de les famílies enquestades considera que la feina és la millor opció perquè les persones amb discapacitat puguin construir un projecte de vida independent, amb autonomia i realització personal.

Aquestes dades subratllen la importància de promoure polítiques i iniciatives que afavoreixin la inclusió laboral de les persones amb discapacitat, no només per millorar la seva qualitat de vida, sinó també per l’impacte positiu que representa per a la societat en general.

En aquest Dia Internacional de les Famílies, és més necessari que mai reconèixer l’esforç constant i, sovint, invisible de milers de llars. I alhora, reforçar el suport a les iniciatives que aposten per una societat on tothom —sigui quina sigui la seva realitat— tingui l’oportunitat de viure amb dignitat i participar activament en el seu entorn.